tisdag 28 december 2010

Tips vid husbygge ~ Del 1

Yepp, jag tänker passa på och summera upp lite erfarenheter från vårt husbygge hittills. Det är en del saker på vägen som har dykt upp (som för alla andra såklart) som kan vara bra för andra att vara medvetna och uppmärksamma på. Dessa erfarenheter baseras på ett egenritat hus med totalentreprenad.

1. Börja med att anlita en arkitekt INNAN ni går på offertrunda hos de olika husföretagen. Om ni har färdiga husritningar blir offerten som ni får tillbaka det korrekta priset för just ert hus och inte en ungefärlig höftning för ett "liknande" hus. Speca alla detaljer som ni vill ha i huset: öppen spis, centraldammsugare, bergvärme, speciell trappa, skafferi, 100 kvm altan etc. Ni slipper överraskas med att priset ändras i efterhand när ni redan bestämt er för en viss husleverantör.

2. Sammanställ sedan vad som ingår hos det olika leverantörerna standardmässigt. Vilken prisklass på kök, vitvaror, fönster, parkett, inredning och kakel ingår i priset? Om förberedande markarbeten för platta ingår (gjorde det hos oss) så är det värt ca 100.000 kr om tomten är en s.k normaltomt som inte behöver sprängas. Ska du uppgradera allt kommer det gå på 300.000-500.000 kronor till. Bara en uppgradering till bättre fönster kostar ca (Elitfönster) 100.000 kr. Då kan man lika gärna ta den dyrare husleverantören där du får högre kvalitet på materialet med en gång.

3. Anlita ett husföretag som är vana att bygga den stilen av hus som ni är ute efter även om det är lite dyrare. Finns inget värre än att firman inte har erfarenheten fast de är billigare. Trust me - du vill inte vara försökskanin när det gäller ditt husbygge.

4. Ställ husföretagen mot varandra, det finns alltid prutmån. Vi fick ner priset på carporten, fick 40.000 att välja extra till kök och bad (är nog standard att man ger) och fick extra isolering, annan dörr än standard mm utan pristillägg. Hos firma X som vi inte valde skulle vi ex.vis få carporten helt utan kostnad (värde ca 78.000 kronor). Var inte rädd att förhandla!

5.Lusläs kontraktet, lägg gärna pengar på en jurist och se till att:
*avtala bort ev. prisökning s.k KI justering.
*Lägg in en vitesklausul i reda pengar, rimligt är att 0,5-1% av hela kontraktsbeloppet utgår i vite för varje påbörjad vecka som bygget är försenat.
*Avtala ett maxtak på bortforsling av grävmassa på tomten så slipper du tråkiga överraskningar. Det är dyrt att forsla bort lite jord har jag hört;-)
*allt extra som ni kommit överens om med säljaren ska stå med i kontraktet för att slippa ev. krångel med vem som lovade vad. Ex.vis extra eluttag som ska ingå och hur många osv..

6. Kolla upp husföretagets kreditvärdighet. Nu hade jag möjligheten att göra det på mitt jobb men det är A och O att företaget är stabilt. Uppgifter om skulder och tillgångar finns bl a på www.allabolag.se eller hos Skatteverket

7. Ta referenser av säljaren och be att få besöka/ringa någon som bygger hus med dem. Ovärderliga tips om elfirmor, snickare och saker som gick snett så att man förhoppningsvis kan undvika dessa fel själv.

8. Kolla prislistor på ex.vis kakelsättare, elektriker mm innan ni skriver på. Vissa kakelsättare tar inte mer betalt för en sätta en annan platta än standard medan andra tar 340 Kr/kvm. Begär in prislistor från säljaren på vad deras olika kakelfirmor tar och be om att få den billigaste, eller helst av allt - avtala gärna i kontraktet att kakling av större plattor ingår likaså annan fogkulör än ljusgrå! Det sparar er mycket pengar och ni slipper frustration!

9. Kontrollera alla ritningar noga. Är allt som ni har tänkt er? En 1.40 m hög vägg var plötslig bärande vid vår köksö. Missförstånd uppstår, dubbelkolla gärna så alla är överens om vad ritningarna säger. Har du högre diskbänk än standard 90 cm kolla då att fönstrena har justerats för det så att inte fönsternischerna hamnar "under diskbänken".

10. Var på byggplatsen så ofta du kan och kontrollera arbetet. Är alla elrör och vattenrör på rätt plats? KOLLA! Vi upptäckte efter att plattan var lagd att rörläggaren hade lagt värmeslingor under skafferiet. Som tur var hann de åtgärda detta efter påringning från oss.

Det var allt än så länge, mer tips kommer längre fram:-)

2 kommentarer:

  1. Hej Anna,

    Tack för alla tipsen! Den här typen av listor ger mig ont i magen, men det är inte listans fel för den är bra. Jag bara tänker på allt som vi REDAN missat...

    Ert hus är jättefint! Det roliga är att jag tittade på ert grundhus (det ni utgick ifrån) häromdagen och kände att "åh, nu ångrar jag mig - det är ju det här huset jag vill ha" när jag såg det! Men nu har jag ångrat tillbaka igen, som tur är.

    Vi har signat med en husleverantör men jag är lite hemlig med det ett tag till eftersom det ligger ett gäng osäkerhetsfaktorer i det. Våra nya grannar måste godkänna en högre byggnadshöjd för att vi ska kunna bygga med just dem, och jag är väldigt skeptiskt till att de gör det.

    Varför valde ni Mjöbäcksvillan?

    SvaraRadera
  2. Kul att du också gillar samma hus som vi utgick ifrån:-)

    Oj, det var många faktorer som spelade in vid val av leverantör. Vi jämförde länge men valde dem för att säljaren var väldigt bra, de är ett lokalt men stort företag, det fanns inga missnöjda kunder som vi kunde hitta, de klarade av att bygga vårt hus plus att de låg bra till prismässigt och leveransmässigt. Som jag nämnde så var MBV många tusenlappar billigare i o m att markarbete ingick plus att en hel del andra saker "ingick" hos MBV men som det andra husföretaget ville ha extra för. Vi fick samma hus till bättre peng.

    Det hör till att oroa sig och måla "fan" på väggen under byggtiden. Beror ju lite på hur man är som person. Vissa tycker att allt flyter på toppen och ifrågasätter inte. Jag är en perfektionist och allt ska banne mig flyta på och funka, mitt hus ska inte hafsas igenom:-). Ni kommer märka att saker missas även om det står tydliga instruktioner. Det är bara du som kan ditt hus - därmed är du den bästa byggledaren!

    När planerar ni att börja bygga?

    SvaraRadera