lördag 22 januari 2011

Vår murade spis

Tadaa! Här är början till vår öppna spis, eller ja, murade spis med insats, om man ska vara noga.


Spisen ska ha en avställningshylla och en golvsockel så att den inte blir helt rak och stilren. Vi vill ju ha en mysig öppen spis och inte ett krematorium;-). Skämt å sido - stilrena, raka spisar är jättevackra men varken huset eller vi har den strama stilen.

En sak som vi gick bet på var ett vedfack under insatsen. Det gick inte att få till eftersom vårt tilluftshål (i betongplattan) satt mitt i den tilltänkta öppningen. Vi får ha en schysst vedkorg istället.

Vedkorg från Nordik

Gammal favorit i återvunnet gummi

Tips! Tänk, redan i ritningsskedet, på placeringen av tilluftshålet så att ni får exakt den spisen som ni har tänkt er. Vill ni ha vedfack direkt under spisen, se till att hålet inte är i närheten av det.

3 kommentarer:

  1. Snygg kamin!
    Bra tips det där med tilluften, det tackar vi för.

    Hur gick det med belysningen förresten? Blev det någon av dem som du la ut på bloggen sist?

    SvaraRadera
  2. Bra att du sa det!!! Men vart skulle den ha suttit för att det skulle fungerat? Längre in mot väggen?

    Vart kommer insatsen ifrån? Snygg! Murar ni själva?

    SvaraRadera
  3. Hej och tack! Vi ska handla/titta på lyktor snart, har inte hunnit denna veckan då det har varit sjukt mycket med andra saker med huset och en sjuk liten son som grädde på moset.

    Spisinsatsen är en Dovre 2575 och vi har murare som gör jobbet, så nej, vi murar inte själva.

    Tilluftshålet skulle placerats bredvid det tilltänkta hålet för vedfack eller en bra bit längre bak, då skulle det inte vara något problem. Vi skulle kunna få ett fack, men ett fjuttigt sådant med för alldeles för litet "djup".

    SvaraRadera